Om os

Vores historie

”Du må vente til du er stor nok til at tumle en rigtig hest”. Året er 1976 og ordene er min fars. Jeg er 6 år gammel og har lige spurgt ham om der mon var mulighed for at få en pony? Dét var der ikke! Stalden er på dette tidspunkt fyldt med letbenede – og letantændelige – travheste. Smukke, atletiske energibundter der kræver en fast hånd, masser af motion og et liv af viden. Selv om jeg ikke var ret gammel, var jeg klar over at denne sag ikke kunne diskuteres, så derfor droppede jeg tanken om en pony (eller et andet hestedyr der måske var lidt lettere at omgås end de forhåndenværende væddeløbsheste) og kastede mig i stedet ud i travsportens lyksaligheder.

Jeg lærte, at det første man gør om morgenen er at se om hesten har spist sin mad og sit hø. Ser hesten ok ud i øjnene? Har den måske skidt i vandkoppen så den mangler vand? Virker vandkoppen i det hele taget? Har hesten ligget uroligt i boksen? Er benene hævede?

Jeg lærte hvor vigtigt det er at regulere fodermængden fra dag til dag efter den individuelle hest og dens behov for energi. Et par fridage kræver en reduktion af kalorieindtaget. Omvendt kan det være nødvendigt at fodre lidt hårdere op til et løb.

Jeg lærte at lytte til hestens gang på hårdt underlag: Var alle fire sko på når man trak den ind fra fold? Sad én af skoene måske løst? Var der en lille tøven på højre bagben? Eller måske et dobbeltslag?

Jeg lærte at mærke efter buler, overben, små sår, varme, kulde og hævelser på de dyrebare ben. Hvor sidder hævelsen? Er det på ét ben? Hele piben? Begge bagben? Hævelser der forsvinder efter 20 minutters skridt er som regel harmløse. Hævelser på flere ben kan tit tilskrives en mild foderforgiftning.

Jeg lærte at der er forskel på kønnene. At hingste som regel godt kan klare ”en god kristen opdragelse” hvorimod hopper ofte husker og bærer nag. Hingste kan være fantastiske kammerater – både på og udenfor banen, men hvis du vinder en hoppes tillid vil hun dø for dig…

Jeg lærte at heste er tungere, stærkere og hurtigere end vi nogensinde bliver. At de skal kende deres plads og respektere os. At vi skal turde tage respekten og ansvaret på os. At vi ALDRIG må blive lemfældige i vores omgang med dem. ”Husk, Trine, at når du har hesten i en snor eller en longe – så har den også dig!”

Jeg lærte at alting hænger sammen. At heste er komplekse, skrøbelige, følsomme væsner der kan reagere på den mindste ændring af foder, pasning, beskæring, udstyr, omgivelser, tonefald, trailer – kort sagt: ALT!

Og jeg lærte at reparere seletøj. At skære igennem det stive, hårde læder, at prikke huller med en skarp syl og at sy med to nåle. At sværte kanterne med sort farve som skulle slides af hvis det kom på fingrene (eller bukserne!). At lave tingene så de kan holde og se ordentlige ud – ellers kan det være lige meget.

Jeg blev ældre og fik lov at køre med hestene. Det er en ubeskrivelig fornemmelse at sidde en meter bagved en travhest der i det ene øjeblik lunter afsted i afslappet tempo og i det næste – ved et klik med tungen og et lille rul med den ene line – sænker bagkroppen, tager fat i biddet og traver afsted så bagbenene slår op under sulkyen og ens øjne løber i vand, og mund og næse fyldes med sand fra banen. Og man kan slet, slet ikke lade være med at smile.

Årene gik, min fars travheste blev udskiftet med varmblodsheste der både sprang og gik dressur. Seletøjet blev erstattet af sadler og min fars viden blev udvidet med en uddannelse i England og et medlemskab af Society of Master Saddlers.

Jeg selv var en tur rundt London, København og Milano og troede i mange år at min fremtid lå i handel og sprog, men i 2003 fandt jeg alligevel hjem til værkstedet midt i Vendsyssel og blev lærling ved min far, Sadelmager Ole Olesen. Dér opdagede jeg på ny hvor meget min far vidste om heste – ikke mindst fordi der hver dag ringede ryttere og avlere der skulle have gode råd om fodring, avl, et tykt ben, en hest der ikke ville læsses, osv. Jeg lærte igen hvor vigtigt det er at betragte hesten holistisk i stedet for at symptombehandle. Måske er det ikke en sadelmager der er brug for, men en kiropraktor? Til hesten eller måske til rytteren? Et andet bid? En anden beskæring? Omvendt kan en forkert sadel gøre en hest halt, irriteret, uridelig og – i værste fald – farlig. Der er ingen facitliste, så vi må alle arbejde med et åbent sind.

Da min far nogle år senere blev syg og det stod klart at det var en kamp han ville tabe, måtte jeg gøre op med mig selv om jeg var klar til – alene – at fortsætte jagten på viden og lærdom om disse fantastiske skabninger. Og det var jeg åbenbart!

Så i 2012 slog jeg dørene op til mit eget lille værksted og har siden serviceret heste, ryttere og andet godtfolk i hele landet.

Og dét, kære læser, er historien om os.​