Sadelmageri

Sadelmageri​

​I årtusinder har hesten været menneskets tro følgesvend i krig, dagligt arbejde og fritid, og i næsten lige så mange år har man ved hjælp af den forhåndenværende viden, teknik og adgang til materialer udviklet sadler til at bistå ekvipagen i den opgave der ventede. De højt specialiserede sadler som vi ser i dag kan vi dog takke de sidste 50 års udvikling for. Det er ganske fantastisk at se de mange gennemtænkte og indsigtsfulde løsninger som de internationale sadelproducenter er kommet op med i løbet af det sidste halve århundrede. Der er i denne forbindelse fremkommet mange nye teorier om hvordan en sadel bedst kan tjene både hest og rytter, hvilket materiale man skal anvende og hvilken konstruktion sadlen skal have og ingen af disse kan siges at være mere rigtige end andre. Hos Equi Tailor er vi dog ikke blege for at indrømme at vi – i al fald med hensyn til materialevalg og opbygning – er ret ”gammeldags”. Vi foretrækker således stålforstærkede træbomme, læder, filt og uld. Naturmaterialerne sikrer at dén varme som hesten genererer, kan komme væk fra muskulaturen. Desuden kan uldstoppede sadler tilpasses hestens skiftende muskelsætning – det kan endda vise sig nødvendigt at stoppe panelet skævt nogle gange for at hjælpe hesten videre efter en skade. Mange af verdens førende mærker har som bekendt denne konventionelle tilgang til sadler, men for at gøre livet lidt lettere – både for os selv – og så sandelig også for vores kunder, har vi hos Equi Tailor valgt udelukkende at have samarbejde med én enkelt sadelproducent, nemlig Albion Saddlemakers i England.

Albion blev grundlagt i 1985 af ægteparret Sherry og Paul Belton som lige siden har arbejdet ihærdigt for at gøre livet lettere for både heste og ryttere. Et arbejde, som har resulteret i at Albion i dag kan tilbyde mere end 20 forskellige sadelmodeller til brug indenfor dressur, spring og military. Med alle disse sadler kommer der et hav af valgmuligheder for rytteren som f.eks. ekstra fremskårne klapper til langbenede springryttere, forskellige sædebredder, ”comfort-twist” for kvinder der har problemer med bækkenløsning, ekstra blødt sæde samt individuel placering af knæstøtter. Dertil kommer selvfølgelig de UTALLIGE kombinationer af farver og udsmykning med kalveskind, lak eller Swarovski-sten (der nok også må siges mest at være til glæde for rytteren). Dét, som for os er noget af det mest givende ved at arbejde sammen med Albion, er dog deres utrættelig jagt på at gøre den sadelbærende del af en hests liv så optimal som muligt. Paul indsamler for eksempel data og fotos fra hele verden for at kortlægge hvordan udviklingen i avlen ændrer vinkel, længde og udseende på hestens skuldre og ryg.

Dette store arbejde har resulteret i at vi kan tilbyde sadler der – med ganske let tilpasning – ligger perfekt på de heste vi avler i Europa i dag. Udover de mange standardløsninger med hensyn til bomvidde, bomtype, panelkonstruktion, osv., så er det også muligt at få fremstillet en sadel efter skabelon såfremt din hest ikke følger de gængse mål. Det kan her nævnes at alle Albions bomme i dag er justerbare, så dét at erhverve sig en skabelon-sadel er ikke længere ensbetydende med at man for tid og evighed hænger på en sadel med en lidt speciel konstruktion. Skulle du have lyst til at læse mere om Albion og deres produkter, kan du finde yderligere information her http://www.albionsaddlemakers.co.uk/.

Selvom du nu skulle have besluttet dig for at investere i en ny Albion-sadel, så er der selvsagt mange overvejelser der skal gøres før du finder den perfekte. Én af disse er naturligvis hvorvidt du overhovedet finder dig godt tilrette i sadlen og hvordan hesten mon reagerer på den nye investering. For at hjælpe både dig og din hest på vej tilbyder vi i forbindelse med køb af ny sadel, at man – kvit og frit – kan få lov at ride en tur eller ti i vores mange test-sadler. De fleste ryttere er – efter blot nogle få minutter i sadlen – faktisk i stand til at vurdere, hvorvidt den pågældende sadel er ”hot or not”. Disse prøveridt giver desuden et godt indblik i den enkelte ekvipages udfordringer og om hvorvidt vi eller Albion vil være i stand til at afhjælpe nogle af disse.

Ring gerne til os og hør om mulighederne for en sadelkonsultation.

Udover at sælge Albion-sadler, tilpasser vi selvfølgelig også alle uldstoppede sadler, skifter gjordstropper samt udfører reparationer på alt rideudstyr.​​